Kategoriler
Diğer Sanat ve Kültür Toplum Web

Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu UBYO

Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu
Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu

Giresun Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (UBYO) kurulması;  Millî Eğitim Bakanlığının 17/9/2008 tarihli ve 21454, 21456 sayılı yazıları üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, 01 Ekim 2008 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmıştır.

Mevcut binası Devlete yük olmadan Şebinkarahisarlı hayırsever İşadamı Feyzi Kıraç tarafından yaptırılmıştır. Bankacılık ve Finans Bölümü, Organik Gıda Endüstrisi Bölümü ve  Moda Tasarımı ve Konfeksiyon Bölümü başlangıçta teklifi yapılan bölümler olmuş, bu bölümlerden Bankacılık ve Finans Bölümü’nün açılmasına izin verilmiştir. Günümüzde Gıda Teknolojisi Bölümü ile Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü olmak üzere iki bölümde öğretim vermektedir.

Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Giresun Üniversitesi’nin hızlı gelişme sürecinde eğitim-öğretim ailesine son katılan en genç ve vizyoner üyelerinden biridir. Eğitim-Öğretime Şebinkarahisar Yerleşkesi içerisinde kendine ait binasında 2010-2011 Akademik Yılında başlamıştır. Bu bina, Şebinkarahisarlıların eğitime ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi olarak Devlete ve Üniversiteye yük olmadan Şebinkarahisarlı hayırsever İşadamı Fevzi KIRAÇ tarafından yaptırılarak 2009 yılı Ağustos ayında üniversiteye teslim edilmiştir.

Ayrıca, 12.03.2010 tarihli Giresun Üniversitesi senato toplantısında;

Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda Bankacılık ve Finans Bölümü’ne  2010-2011 öğretim yılında normal öğretime ve II. Öğretime öğrenci alınması,

Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü’nün açılması ve 2010-2011 öğretim yılında normal öğretime  ve II. Öğretime  öğrenci alınması,

Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda Organik Gıda Endüstrisi Bölümü’nün açılması ve 2010-2011 öğretim yılında normal öğretime  ve II. Öğretime öğrenci alınması,

Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda Moda Tasarımı ve Konfeksiyon Bölümü’nün açılması ve 2010-2011 öğretim yılında normal öğretime  ve II. Öğretime öğrenci alınması,

Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda Gıda Teknolojisi Bölümü’nün açılması ve 2010-2011 öğretim yılında normal öğretime ve II. Öğretime öğrenci alınması, planlanmıştır.

2010-2011 öğretim yılı dahilinde YÖK’ten yukarıda sözü geçen bölümlerden ikisi için öğrenci tahsisine müsaade edilmiştir. (Organik Gıda Endüstrisi normal öğrenim ve ikinci öğrenim; Moda Tasarımı ve Konfeksiyon Bölümü normal öğrenim ve ikinci öğrenim).

Kararlaştırılmış olup 2020-2021 öğrenim yılında sadece Gıda Teknolojisi Bölümü ile Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’ne öğrenci alınmıştır.

Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda müdürlük görevini yürüten Öğretim Üyeleri:

2009-2010      Yrd.Doç.Dr. Beytullah DÖNMEZ (Kurucu Müdür)

2010-2011      Doç.Dr. Mustafa CİN

2011-2012      Yrd.Doç.Dr. Bahadır KOZ

2012-2013 Akademik Yılı Güz döneminde müdürlük görevine Yrd.Doç.Dr. Bahadır ATMACA

2015-2016 Akademik Yılı Bahar döneminde müdürlük görevine Doç.Dr. Bahadır KOZ

Doç.Dr. Selçuk TAKIR

04 Mart 2020 tarihinden itibaren müdürlük görevine Dr.Öğr.Üyesi Mustafa CÜCE atanmış ve görevine halen devam etmektedir.

Genel Bilgiler :

Yüksekokulun bulunduğu 400.000 m²’lik Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Yerleşkesinde; Şebinkarahisarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği (ŞEBDER) öğrenci yurdu KYK’ya devredilmiştir. (450 öğrenci kapasiteli), Milli Piyango öğrenci yurdu (440 öğrenci kapasiteli), Misafirhane ve Personel Lojmanları (inşa aşamasında), basketbol, voleybol, futbol (minyatür) sahaları, rekreasyon alanları, fırın ve kafeterya bulunmaktadır.

Öğrencilerin barınması için şehir merkezinde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne ait  (KYK) ait 400 kişilik kız öğrenci yurdu, ayrıca özel mülkiyete ait yurt ve pansiyon işletmeleri bulunmaktadır.

Şebinkarahisar, Giresun’un tarihi İpek Yolu üzerine kurulmuş bir ilçedir. Şebinkarahisar’da gezilip görülecek birçok turistlik alan ve tarihi eser mevcuttur. Şebinkarahisar Kalesi, Meryem Ana Manastırı, Atatürk evi, Taşhanlar bunlar arasındadır. Şebinkarahisar İlçesinde, üniversite öğrencilerinin faydalandığı, Kapalı Spor Salonu, Halk Kütüphanesi, Millet Bahçesi Kütüphanesi ile işletmesi özel müteşebbislere ait kapalı halı sahalar, çok sayıda kafeterya, restoran, yüzme havuzu olan belediye hamamı, internet cafe ve playstation oyun salonları vs. mevcuttur. Şebinkarahisar’da öğrenciler sosyal ve sportif açıdan herhangi bir sorun yaşamamaktadır.

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu binasında, 17 derslik (70 m²) , 1 kantin (120 m²), 1 seminer salonu (120 m²), 1 çizim sınıfı, 2 akıllı bilgisayar laboratuvarı ve idari birimler olmak üzere toplamda 4000 m²’lik bir eğitim alanı vardır.

4 Yıllık Öğrenim Veren Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Bölümleri

Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü :

İnsanlığın var oluşundan bu yana yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olan Tekstil, kendisini sürekli yenilemek ve geliştirmek zorundadır. Çünkü var olan çizgiyi ve alışılmışlığı devam ettirmek, her alanda olduğu gibi Tekstilde de geriye doğru gidişi ifade etmektedir. Bir yanda bütün dünyada süregelen bir yarış ve teknolojik gelişme, diğer yanda tekstilin, moda, markalaşma, estetik arayışlar ve diğerlerinden farklı olma düşüncesi, tekstilde tasarım olgusunu bilhassa gündemde tutmamızı gerektirmektedir. Eğitimimiz; tekstil, hazır giyim ve moda sektörüne çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen ve öncü fikirleri yakalayıp pazar istekleri doğrultusunda talepleri değerlendirerek “modayı” oluşturabilen moda tasarımcılarının yetiştirilmelerini amaçlamaktadır.

Öğrenciler; 4 yıllık lisans eğitimleri süresince ilk yıl alanları ile ilgili teknolojik bilgiler ve malzeme bilgileri, kuramsal ve tasarım olgusunu geliştirici dersler alırken ikinci yıldan itibaren uygulama ağırlıklı derslerde hem tasarımlarını üretme olanağı bulmakta, hem de sektöre yönelik çalışmalarla kendilerini geliştirmektedir. Ayrıca gelişmiş bilgisayar laboratuvarlarında üçüncü yıldan itibaren bilgisayar destekli tasarım eğitimi ile öğrenciler tasarımlarını bilgisayar ortamında gerçekleştirmektedir. Eğitim süresince öğrencilerin genel kültür ve sanat bilgileri ile teknolojik bilgilerinin geliştirilmesine özen gösterilmekte, özgün, yaratıcı, doğaya zarar vermeyen ve fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeyen tasarımlar yapmaları desteklenmektedir.

Bu bölümden mezun olan öğrenciler MODA TASARIMCISI unvanı alırlar ve serbest tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi, moda ve tekstil sektöründe; moda tasarımcısı, tasarım bölümlerinde yaratıcı direktör, takı ve aksesuar tasarımcısı, hazır giyim ve moda basınına hizmet veren dergilerde moda editörü, büyük mağazacılık gruplarında, konsept mağazalarda ya da butiklerde ürün yöneticisi, tekstil sektöründe, kumaş baskı ya da dokuma tasarımcısı, sahne sanatları ile ilgili resmi ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumları ile daha pek çok alanda tasarımcı, danışman ve uzman olarak çalışabilme olanaklarına sahip olurlar. Hazır giyim markalarına workshop, koleksiyon ve branding danışmanlık hizmetleri verebilirler. Sektöre yönelik yetişecek öğrenciler, hazır giyim işletmelerinin ihtiyaçları doğrultusunda stilist, modelist (kalıpçı) ve planlama sorumlusu olarak da çalışabilmektedir. Halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak kurs açabilmekte ya da çalışabilmektedir.

Aynı zamanda formasyon eğitimi almaları durumunda meslek liselerinin moda tasarım, konfeksiyon ve tekstil bölümlerine öğretmen olarak atanabileceklerdir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Moda Tasarımı alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.

Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü :

Türkiye’de gıda sanayi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında büyük bir hızla şekillenmeye başladı, ülkenin zengin tarımsal kaynakları ve genç iş gücü sayesinde, sektör kısa zamanda ekonominin gözbebeği haline geldi. Zaman içinde gıda sektöründeki üretim artışının, diğerleriyle kıyaslandığında çok ileride olduğu dikkat çekiyor. Son yıllarda ise, değişen harcama eğilimleri ve beslenme alışkanlıkları, sektöre etkileri açısından oldukça önemli gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Kişi başına düşen gelirin artması, nüfusun çalışma hayatında daha çok yer alması, kentleşme sonucu yaşam biçiminin değişerek çekirdek aile yapısının yaygınlaşması gibi etkenlerin, tüketim kalıplarını da değiştirdiği görülmektedir. Kalite ve güvenliğe verilen önemin artmasıyla, gıdada güvenilen markalar ve paketli ürünler ön plana çıkmakta. Gelişen tüketici bilinci, gıda sektörü için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra, sektörün AB ülkelerine ve yakın pazarlara ürün satabilme olanağının bulunması da diğer bir fırsat. Ülkenin yeniliklere kolayca adapte olabilen genç nüfusu sayesinde, gıda sektörü elindeki fırsatları değerlendirebilme üstünlüğüne de sahiptir.

Sektörün şu anki durumu, gelişimi ve tüketici istekleri göz önüne alındığında gıda teknolojisi alanında uzman personelin yetiştirilmesi için eğitim faaliyetlerinin sağlanması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gıda Teknolojisi bölümü mezunlarının gıdanın üretimiyle “tarladan çatala” kadar ilgilenebilme, düzeltme, araştırma geliştirme ve toksikolojik risk analizi konularında bilgili olmaları hedeflenmektedir. Bu süreç dahilinde mezunlar, hammadde kabulü, analiz sonuçlarıyla yorumlama, hammaddenin üretime dahili, üretim sırasında ve sonrasındaki çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılması buna rağmen vuku bulan sorunları çözmek, depolama koşulu ve süresi belirlenmesi, pazarlama, satış ve kalite düzeyi temini, araştırma ve geliştirme (Ar-ge), ürün geliştirme (Ür-ge) gibi bölümlerde  görev üstlenebilmelidir. Ayrıca üretimde kalite kontrolü istatiksel olarak değerlendirebilmelidirler.

2010-2011 Eğitim-Öğretim yılından bu yana 4 yıllık lisans eğitimi veren Gıda Teknolojisi Bölümü Mezunları (GIDA TEKNOLOGLARI), 06.12.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “GIDA VE YEM İŞLETMELERİNDE ÇALIŞTIRILMASI ZORUNLU MESLEK MENSUPLARININ BELİRLENMESİNE DAİR TEBLİĞ” e göre çalıştırılması zorunlu ilgili meslek mensupları arasına alınmıştır. Bu tebliğ ile 4 yıllık Gıda Teknolojisi Bölümü Mezunlarının ( Gıda TEKNOLOGLARI ) uzun zamandır yaşanan istihdam belirsizliği ortadan kalkmış bulunmaktadır.

Şebinkarahisar Feyzi KIRAÇ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Fotoğrafları

Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Yerleşkesi Tanıtım Videosu

Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu İletişim Bilgileri :

Telefon : 0454 310 17 10
Faks       : 0454 310 17 17
E-Posta : [email protected]

ŞEBİNKARAHİSAR UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU TANITIM BORŞÜRÜ

ŞEBİNKARAHİSAR UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU TANITIM BROŞÜRÜ

Şebinkarahisar ilçesi tanıtım ve fotoğraflar sayfası: Şebinkarahisar

“Şebinkarahisar Feyzi Kıraç Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu UBYO” için 9 yanıt

Şebinkarahisar tekrar Sivas’a bağlansın yoksa okul hepten kapanacak Giresun bizim okulumuzu yok edecek

ben 2 yıllık halkla ilişkiler öğrencisiyim bizim bölümle alakası olmayan dersler var.saçma sapan seçmeli dersler yerine bölümümüzle alakalı dersler koysunlar.yani diksiyon ve güzel konuşma ile ilgili…biran önce bu konunun ele alınmasını rica ediyorum

Merhaba,

Şebinkarahisar UBYO Müdürü olarak öğrencilerimiz kafalarına takılan sorulara cevap vermeye çalışayım.

1. Diplomalarda artık unvan belirtilmiyor. Yanlızca bölüm adı yer alıyor. … Gıda Teknoljisi Bölümü….mezunu gibi. “Gıda Teknolojisi Uzmanı” şeklinde değil.

2. İki yıllık ile dört yıllık arasında ne fark var? İki yıllıklar önlisans (MYO), 4 yıllıklar lisans (Fakülte, UBYO) düzeyinde eğitim verir. Diplomada bu belirtilir. UBYO diplomalarında, Fakülte diplomalarında olduğu gibi …. lisans düzeyinde eğitim… ibaresi yer alır. Faküte mezunlarının diplomasında da “Fakülte Mezunu” diye bir ifade geçmez. Lisans mezunu ifadesi yer alır.

3. Fakültelerde olduğu gibi, UBYO mezunlarının da Yüksek Lisans, Doktora eğitimi, Arş. Gör. olma, kısa dönem askerlik, yedek subay vb. gibi. hakarı vardır. MYO mezunlarında bu haklar mevcut değil.

4. İş bulma noktasında UBYO mezunları daha avantajlıdır. Mezunların lisans eğitimi almaları her zaman dikkate alınan bir durumdur.

Doç. Dr. Mustafa CİN
Şebinkarahisar UBYO M.

bize şu anda gıda teknolojisi uzmanı olacağız diye açıklama yaptı öğretmenimiz,inşallah başkaları kafamızı karıştırmaz yine….

2 yıllık ile 4 yıllık arasında fark olmalı eğer 2 yıllıklar gibi aynı ünvanı alıcaksak niye fazladan okuyalım bu devirde kazanıpta okumak çok kolay değil bunun içinde fark olmalı diye düşünüyorum

arkadaşlar ben sultandağı myo gıda teknolojisi bölüm mezunuyum.bu bölümü severek okudum ve ilerlemek istiyorum. 2010ek yerleştirmede 4yıllık olan bu gıda teknolojisi bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum sonuç ne olcak ben eger bu bölüme yerleşirsem hem 2yıllık hemde 4yıllık gıda teknikerimi olcam yani lütfen bilen birileri yazsın bilgi verin

biz bu bölümü 4 yıl okuyorsak 2 yıllıklardan mutlaka bir farkımız olmalıdır.Bu farkı da öğretim görevlilerinn uğraşları ile olacaktır.bu bölüm hakkında öğretmenlerimizin bile yeterli bilgisi yok.hocalarımızdan biri gıda teknolojisi uzmanı olacaksınız,diğeride gıda tenikeri olcaksınız diyor.bize acilen bir açıklama yapın!!!!!

peki okul 4 yıl okunacak bir bölümün öğrencilerine neden normalde 2 yıllık bir üniversite de de okuyan kişi ile aynı statüde görev almayı yakıştırıyorlar? bunu anlamış değilim. neden bazı hocalar 4 yıllk yüksekokulu bitirince “gıda teknolojisi uzmanı” olacağımızı iddia ediyorlar. fakat açıklamalarda ise “tekniker”ünvanı diye geçiyor, bunun açıklamasını biz öğrencilere yapın lütfen !!!! eğer boşu boşuna 4 yıl okuyup tekniker olacaksak neden okuyalım ki bu bölümü!!!!2 yıllık m.y.o da okurduk… buna bi açıklama getirin lütfen…

bu bölümü açmaktaki amacınızı anlamadım biz 4 yıl okuyup tekniker olcaz diğerleri 2 yıl okuyup tekniker olcaz biz enayi gibi nie 4 yıl okuyoruz bu işe bi çözüm bulun. bizi gıda uzmanı olcanız die kandırmayın.herkese yazık burda para harcıyoruz uğraşıyoruz.durumu iy olan var olmayan var.bırakcaz bölümü eğer tekniker unvanını alcaksak gereğini yapın lütfen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.