Kategoriler
Diğer Toplum Web

Günce – blog – weblog

İngilizcedeki “web” ve “log” kelimelerinin birleşmesinden oluşan “weblog” kavramının kısaltılması blog kelimesinin Türkçe karşılığı olan günce, teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzeyen internet siteleridir.

Günce, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, günce kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

İlk günceler elle yazılıp güncellenirken, bugün bu iş için özel yazılmış yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlardan bazıları bir günce servisi sağlayıcı sitenin alt alan adları olarak yaratılabilen, bazıları ise kullanıcının kendi sunucusuna kurup çalıştırması gereken yazılımlardır.

Güncelerin içeriği geleneksel internet içeriğinden farklılık gösterdiği için sadece günceler için kurulmuş özel indeksleme mekanizmaları ve arama motorları bulunmaktadır. Technorati en başarılı günce teknolojilerinden biridir. Ayrıca Google Blog Search adında bir günce arama motoru işletmektedir. 2005 yılında Verisign tarafından satın alınan Weblogs.com, dünyanın en büyük günce servisi olarak tüm internet listeleme mekanizmalarına veri sağlamaktadır.

İnternet ile ilgili ciddi bir araştırma kurumu olan Jupiter Research’ün 2005 yılında yaptığı bir araştırmasına göre, günce sitesi sahiplerinin yarısının yılık geliri 60.000 doların altında; günce okuyanların %60’ı erkek ve günce okuma alışkanlığı olanların %73’ü 5 yıldan uzun süredir internet bağlantısına sahip. Günce okuyanların %28’i günce okumak için RSS kullanıyor. 2005 sonunda yapılan başka bir araştırmaya göre de internet kullanıcılarının %38’i günce kelimesinin anlamını bildiklerini, %27’si ise günce okuduklarını belirtmiştir.
veri tarih: 11 eylül 2006
kaynak: wikipedia.org

En çok kullanılan weblog yazılımlarından bir tanesi olan wordpress i sitemizde de kullanmaktayız.
Güncelleme: 22 ağustos 2010

“Günce – blog – weblog” için 3 yanıt

exciting and communicative, but would participate in something more on this topic?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.